Εργασία στο εξωτερικό;

Με τις τελευταίες εξελίξεις στην χώρα μας λόγω κρίσης, το μόνο σίγουρο είναι ότι σε λίγο καιρό πιο εύκολα θα βρίσκεις εξωγήινο παρά δουλειά (εκτός από γκαρσόνι ή ντελίβερι εννοείται).

Εγώ όταν πάω στο αφεντικό να ζητήσω αύξηση, απειλώντας τον ότι θα φύγω για το εξωτερικό.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, η χώρα μεταμορφώνεται σε μια απέραντη φτωχογειτονιά. Ο κόσμος στενάζει για να τα βγάλει πέρα, αλλά δυστυχώς τον πόνο του διπλανού κανείς δεν τον ακούει. Αισθάνομαι τυχερός που μεγάλωσα σε γειτονιά με «χαμόσπιτα», όπου ο ένας γείτονας με τον άλλο ήμασταν δεμένοι και όλοι βοήθαγαν τον άλλο όταν είχε κάποια ανάγκη. Πλέον κάτι τέτοιο είναι σπάνιο, μπορείς να το συναντήσεις ίσως σε τίποτα χωριά.

Η χώρα αποτελείται κυρίως από δύο κατηγορίες ανθρώπων, από αυτούς που μετράνε και το πεντάλεπτο του ευρώ για να τα βγάλουν πέρα και από αυτούς που κλέβουν το σύμπαν, ενώ παράλληλα προσπαθούν να πείσουν τους πρώτους ότι όλα πηγαίνουν καλά. Δες για παράδειγμα τι μεγάλη μπίζνα έκανε ο Τάσος Μαντέλης. Πήρε «μίζα» 450.000 μάρκα, την «έκανε» με 140.000 ευρώ σε δόσεις [1]. Και κάτσε εσύ κόψε τον λαιμό σου πως θα τα βγάλεις πέρα.

Άνθρωποι γεμάτοι υπερηφάνεια προσπαθούν να βγάλουν τον μήνα, να σταθούν στα πόδια τους, την ώρα που το κεφάλαιο συνεχίζει να πλουτίζει εις βάρος τους, ενώ τα Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης προσπαθούν να πείσουν και τον τελευταίο πολίτη ότι όλα πηγαίνουν καλά και ότι όσοι διαμαρτύρονται και «βογκάνε» από την ταλαιπωρία, όπως το φορτωμένο φορτηγό όταν ανηφορίζει, είναι φασίστες και πρέπει να απομονωθούν. Για εμένα άνθρωπος που πιστεύει τα Μ.Μ.Ε. έχει χαμηλό IQ (για να το πω πιο κομψά) και πρέπει να του αφαιρείται το δικαίωμα ψήφου. Για να μην πω αν πιστεύει τους πολιτικούς τι είναι.

Πλέον η χώρα είναι ένα οικόπεδο προς πώληση και φταίμε οι πολίτες κυρίως, πρώτον με την ψήφο μας και δεύτερος με την απάθεια μας. Στην απάθεια μας, βάλε μέσα και την μανία μας να μπούμε στο δημόσιο, ώστε να πληρωνόμαστε για να τα ξύνουμε.

Πιστεύω ότι δεν υπάρχει μέλλον στην χώρα. Αυτήν η «έξοδος» από τα μνημόνια, την στιγμή που έχουν υπογραφεί συμβάσεις για πολλά χρόνια ακόμη, είναι ένα παραμύθι με δράκους (τους δανειστές). Και μην περιμένετε να σας σώσουν οι επόμενοι πολιτικοί, το σχέδιο είναι ήδη προγραμματισμένο και οι πολιτικοί μας είναι απλές μαριονέτες, ένα «τρικ» για να πιστεύει ο κόσμος ότι έχει δύναμη και μπορεί να αλλάξει τα πράγματα (όσο τα άλλαξαν και οι προηγούμενοι από αυτούς). Παλιότερα ίσως να γίνονταν κάτι αν ο κόσμος δεν ψήφιζε με βάση το επίθετο του πολιτικού, πλέον δεν μπορεί να γίνει τίποτα, το τραίνο έφυγε.

Η χώρα θα πωληθεί τελείως και μόνον όταν πουληθούν τα πάντα θα έρθουν οι ξένες επενδύσεις που όλοι περιμένουν. Αλλά θα είναι για το καλό των ίδιων των επενδυτών, όχι για εμάς. Σιγά μην έρθει ο άλλος εδώ να επενδύσει γιατί λυπάται τον κόσμο. Δεν έγινε αυτό που έγινε επειδή λυπόνταν τον άλλο, ξέρεις.

Αυτή η βιασύνη να μπουν Σκόπια και Αλβανία στην Ε.Ε., ένας λόγος που γίνεται κατά την άποψη μου, είναι για να δημιουργηθούν ειδικές οικονομικές ζώνες (ΕΟΖ) που θα πιάνει Ελλάδα και τους γείτονες, όπου θα υπάρχει μεν εργασία, αλλά για ένα πιάτο φαΐ, όπως γίνεται στην Κίνα για παράδειγμα.

Πως πιστεύεις ότι θα χτυπηθεί η Κίνα, αν δεν γίνει και στην Ευρώπη μια νέα Κίνα; Και αν μπορείς να δουλέψεις με τόσα λίγα, έχει καλός, θα γεμίζεις τουλάχιστον το στομάχι σου. Αν δεν μπορείς, τότε λυπάμαι, οι μετανάστες περιμένουν. Και τότε θα γίνει μεγάλο γλέντι, γιατί μπορεί και πριν από 50 χρόνια να υπήρχε φτώχεια στην Ελλάδα, είχε τουλάχιστον ένα σπίτι και ένα χωράφι ο κόσμος, μπορούσες να βάλεις κάποια ζώα και να την βγάλεις, όπως την έβγαζαν άλλωστε και οι παππούδες μας. Τώρα όμως δεν πρόκειται να σου αφήσουν τίποτα να έχεις στην κατοχή σου.

Και επειδή τα παραπάνω είναι δικές μου σκέψεις, ας γυρίσουμε στο τώρα. Σίγουρα είναι πολλοί εκείνοι που δεν μπορούν να βρουν «βύσμα» για να μπουν στο δημόσιο, αλλά ούτε και κάποια δουλειά εδώ για να κάνουν, σκέφτονται να πάνε έξω.

Μα που θα πας, που θα βρεις άλλη τέτοια χώρα; Που θα βρεις χειρότερα; Που φορολογούν -ξανά- με 2% τα κινητά, τα tablets και τα PCs [2], για να τα δίνουν δήθεν στους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων (?), ενώ μόλις πέρυσι φορολόγησαν για τον ίδιο λόγο τους σκληρούς δίσκους [3].

Ή που πληρώνεις κανονικά τη ΔΕΗ μέσο ΕΛΤΑ και τα ΕΛΤΑ κρατούσαν τα χρήματα [4]; Παίζει να είμαστε μοναδικοί και σίγουρα, αν θέλεις να φύγεις από την χώρα για οποιονδήποτε λόγο, θα συμφωνήσω μαζί σου.

Που θα βρεις χειρότερα;

Επίσης μου αρέσει πολύ το νέο μέτρο με τις σακούλες που τις χρεώνουν 0.04€ γιατί θέλουν λένε να προστατεύσουν το περιβάλλον, την στιγμή που ΔΕΝ χρεώνεται η σακούλα του μανάβικου και του κρεοπωλείου στα Super Market, λες και αυτές δεν μολύνουν το περιβάλλον ή δεν τις τρώει η πεινασμένη θαλάσσια χελώνα. Μπορείς κάλλιστα να αγοράζεις 2-3 πράγματα σε ξεχωριστές σακούλες από αυτά και μετά να βάλεις τα υπόλοιπα εκεί μέσα και δεν θα χρειάζεσαι έτσι έξτρα σακούλες. Ελλάς, το μεγαλείο σου.

Μάλιστα, πολλές φορές σκέφτομαι να την κάνω και εγώ για έξω, όχι επειδή δεν έχω δουλειά εδώ, αλλά επειδή σιχάθηκα να δουλεύω για να πληρώνω ένα μπουρδέλο σύστημα που κοιτάει μόνο πως να με κλέψει, ενώ παράλληλα να προσπαθεί να με πείσει ότι φταίω και εγώ για το χάλι της χώρας. Και δεν λέω όχι στο να φορολογηθώ, κάπως θα πρέπει να κινηθεί το κράτος για να πληρώνει νοσοκομεία, σχολεία κλπ, αλλά το δικό μας κράτος κοιτάζει πρώτα να γεμίσει την τσέπη των δικών τους παιδιών και να πληρώνονται χωρίς να αξίζουν πολιτικοί που είναι τελείως άχρηστοι, που σε άλλες περιπτώσεις δεν θα τους έπαιρναν ούτε για να καθαρίζουν στάβλους.

Αν και προσωπικά θεωρώ σαν λύση την επιστροφή πολλών νέων στα χωριά, όπου εκεί θα μπορούν να κάνουν κάτι με την γη ή τα ζώα, θα πρέπει να πω σε αυτό το σημείο ότι δουλειές υπάρχουν και μάλιστα πολλές, ακόμη και σήμερα. Αν έχεις όρεξη για δουλειά, μπορείς να βρεις κάτι να κάνεις. Οι περισσότεροι μετανάστες εργάζονται και σπάνια μένουν χωρίς δουλειά και το γνωρίζω καλά. Αλλά αυτήν η μανία να μην θέλουμε να μάθουμε το παραμικρό πέραν από ένα πράγμα μόνο (ίσως αυτό που σπούδασε κάποιος), κάνει την εύρεση εργασίας ακόμη πιο δύσκολη.

Για εμένα ένας άντρας θα πρέπει να γνωρίζει να κάνει απ’όλα. Δεν υπάρχει δηλαδή για εμένα το «δεν μπορώ να κάνω αυτό ή εκείνο» ή «δεν μπορώ να μάθω το τάδε», ειδικά σε κάτι που αφορά εργασία, όταν οι αλλοδαποί με μηδέν γνώσεις έχουν γίνει σήμερα οι πρώτοι μάγκες.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, πολλές θέσεις έχουν πιαστεί από τους αλλοδαπούς (και θα πιαστούν στο μέλλον ακόμη περισσότερες), είτε γιατί ο εργοδότης αδυνατούσε να βρει κάποιον ντόπιο διαθέσιμο για να την αναλάβει, είτε γιατί θεωρεί πλέον ότι ο Έλληνας δεν κάνει για χειρωνακτικές εργασίες [5, 6].

Ακούστε τι λέει ο Γκλέτσος για την εργασία και τα φτηνά μεροκάματα…

Απλά σκέψου λιγάκι το εξής. Όταν ο Αλβανός έρχεται εδώ, παράνομος ή όχι δεν έχει σημασία, χωρίς να γνωρίζει την γλώσσα και χωρίς «άκρες» και βρίσκει δουλειά, ενώ ο Έλληνας αράζει στις καφετέριες με ίσα-ίσα 5€ στην τσέπη του για τον καφέ και λέει ότι δεν μπορεί να βρει δουλειά, τότε βρες τι φταίει.

Και ας μην ξεχνάμε ότι είναι και κάμποσοι εκείνοι που πιστεύουν ότι τα κορόιδα οι Γερμανοί τους περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες να τους δίνουν 2000€ τον μήνα για να τα ξύνουν. Γι’αυτό ίσως όταν ακούνε εδώ για μισθούς 500-600€… λακίζουν, ίσως γιατί έχουν ακούσει για τα ποσά που παίζουν στο εξωτερικό.

Υπομονή παιδιά, σωθήκαμε…

Εδώ θα πρέπει να σταθούμε και να πούμε ότι στο εξωτερικό, μπορεί να ακούς για «βαρβάτους» μισθούς, αλλά μόνον βαρβάτοι δεν είναι. Μην σε μαγεύει το ποσό που ακούς, αφού θα πρέπει να σκεφτείς και το ποσό που πρέπει να δίνεις για την διαμονή σου εκεί και να ξέρεις, αν δεν έχεις πάει έξω, ότι τα ενοίκια εκεί είναι πανάκριβα. Άσε δε που μπορεί να σου τάζουν καλούς μισθούς, αλλά να παίρνεις τα μισά από αυτά, όπως έγινε πρόσφατα στην Τσεχία [7].

Να ξέρεις ότι σπάνια μένουν χρήματα στο τέλος του μήνα σε πολλούς… πρωτοετείς στο εξωτερικό και αναγκάζονται να συγκατοικούν ή να νοικιάζουν σε κωμοπόλεις κοντά στις πρωτεύουσες που έχουν την δουλειά τους (και να πηγαίνουν εκεί με ΜΜΜ), ώστε να βγαίνουν τα έξοδα τους.

Και θα πρέπει να γνωρίζετε ότι λόγο υπερβολικής μετανάστευσης στις Ευρωπαϊκές χώρες, πλέον τα μεροκάματα μειώνονται. Μπορεί να ακούς πχ ότι στην Γερμανία υπόσχονται αυξήσεις μισθών [8], αλλά στην πραγματικότητα δεν ισχύει [9].

Πιστεύεις για παράδειγμα, ότι αν παίρνεις τον κατώτατο μισθό στην Γερμανία που είναι τα 1400€ [10], θα ζεις; Βάλε επίσης και τα ενοίκια που παίζουν στην Γερμανία [11] και ύστερα σκέψου αν με αυτά τα χρήματα θα ζεις ή θα πρέπει να τρως μόνον μπισκότα (σκέτα, χωρίς ρόφημα για να τα βουτάς) για να τα βγάλεις πέρα. Οι ξένοι που αντέχουν, αντέχουν επειδή είναι μαθημένοι στις κακουχίες και στην φτώχεια.

Επίσης, πολλοί εργοδότες -άρχισαν να- κάνουν συμβάσεις για λίγους μήνες, τις οποίες είτε ανανεώνουν αν σε χρειάζονται παραπάνω, είτε σου δίνουν τα παπούτσια στο χέρι και παίρνουν τον επόμενο πιο φτηνό αλλοδαπό [12]. Ούτε και εκεί δεν μπορείς να είσαι σίγουρος.

Αυτό που παρατηρώ τα τελευταία χρόνια, είναι ότι πλησιάζει μια μεγάλη οικονομική κρίση, μεγαλύτερη από αυτήν του 2008. Οι μισθοί μειώνονται σε όλη σχεδόν την Ε.Ε. [13, 14], το κόστος διαβίωσης ανεβαίνει συνεχώς, ενώ στο παιχνίδι έρχεται να μπει και η αυτοματοποιημένη εργασία. Πρώτη -ίσως- η Amazon σκέφτηκε το σουπερμάρκετ χωρίς ταμείο, με αυτόματη χρέωση μέσω κινητού (και άρα χωρίς υπαλλήλους, εκτός από αυτούς που θα τοποθετούν τα προϊόντα στα ράφια) [15], ενώ η αντικατάσταση θέσεων εργασίας από ρομπότ θα είναι πολύ συχνή στο προσεχές μέλλον [16].

Η εργασιακή κρίσης θα είναι χειρότερη κρίση που θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα στα χρόνια που έρχονται. Όσο βελτιώνεται η τεχνητή νοημοσύνη (και άρα η αυτοματοποίηση στην παραγωγή), θα αποδεκατίσει αρκετές θέσεις εργασίας στην παραδοσιακή βιομηχανία. Και άσε τους «ειδικούς» του διαδικτύου να σου λένε ότι είναι το μέλλον και είσαι τεχνοφοβικός, γιατί θα ανοίξουν νέα επαγγέλματα και μπλα-μπλα. Ναι, πήγαινε μάθε τον κυρ Μήτσο, που μια ζωή δούλευε εργάτης, να διορθώνει τα ρομπότ ή να τα προγραμματίζει.

Επίσης, οι πωλήσεις πολλών δημοσίων υπηρεσιών σε ιδιώτες, μειώνουν τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων στους απολύτως απαραίτητους και φθηνούς (οι οποίοι θα πρέπει να ψάξουν για νέα δουλειά, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τις διαθέσιμες θέσεις), ενώ οι ανάληψη των διαφόρων -δημοσίων- εργασιών από ιδιωτικά συνεργεία, θα έχει ως αποτέλεσμα τη μαζική απώλεια θέσεων εργασίας ή την αντικατάσταση σε ορισμένες από αυτές με πολύ φθηνότερες, ορισμένου χρόνου, εποχιακές ή/και μερικής απασχόλησης.

Επίσης να μην ξεχνάμε ότι στις περισσότερες χειρωνακτικές εργασίες (το σύνολο των μεροκάματων δηλαδή), προτεραιότητα θα έχουν οι μετανάστες κυρίως από την Μέση Ανατολή και με μια απλή πράσινη κάρτα θα είναι αρκετή για να διαλέξουν αυτόν που κοστίζει σαφώς και λιγότερα, από τον Ευρωπαίο. Το έχω αναφέρει και άλλες φορές το θέμα αυτό και μάλιστα θα πρέπει να γνωρίζεις, ότι άσχετα με το τι θέλουν να περάσουν στον λαό αυτοί που το παίζουν φιλεύσπλαχνοι και πληρώνουν τρολ για να μας κάνουν πλύση εγκεφάλου [17], οι μετανάστες είναι πολύ καλή μπίζνα για να βγαίνουν τίποτα «εξτραδάκια», άλλωστε ο πρώην δήμαρχος Μεσολογγίου που καταδικάστηκε για διακίνηση μεταναστών, μπορεί να το επιβεβαιώσει [18], όπως και το σκάνδαλο στην υπηρεσία Μετανάστευσης της Γερμανίας, που χορηγούσε μαζικά άσυλο σε χιλιάδες Ιρακινούς και Αφγανούς μετανάστες [19].

Μπορεί να σας τα λέω κάπως «ωμά», αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα πράγματα έξω δεν είναι τόσο ρόδινα όσο μπορεί να πιστεύετε κάποιοι. Επειδή ταξιδεύω όσο πιο συχνά μπορώ στο εξωτερικό, συναντώ ανθρώπους και συζητώ μαζί τους (Έλληνες κυρίως), ενώ έχω και συγγενείς αλλά και φίλους που βρίσκονται στο εξωτερικό και έτσι έχω μια κάποια εικόνα.

Και μερικές συμβουλές μου, για να κλείσω το θέμα. Οι παρακάτω είναι συμβουλές γενικές, δεν σημαίνει ότι όπου και να πας θα ισχύει ότι αναφέρω.

Πρώτον, όπως είπα και παραπάνω, δουλειά μπορείς να βρεις στην Ελλάδα. Αν αποφάσισες ότι πρέπει να φύγεις οπωσδήποτε στο εξωτερικό, επειδή δεν βρίσκεις δουλειά, πολύ πιθανόν να κοιτάς σε λάθος σημείο. Καλό είναι να εξαντλήσεις κάθε πιθανότητα προτού κοιτάξεις για έξω, γιατί όπως σου είπα δεν είναι όλα ρόδινα όπως μπορεί να φαντάζεσαι (εκτός αν είσαι πχ γιατρός ή κάνεις κάτι άλλο αντίστοιχου επιπέδου).

Μπορείς για παράδειγμα να ασχοληθείς διαδικτυακά με κάτι. Και όχι, με το διαδικτυακό δεν εννοώ το bitcoin και τα άλλα κρυπτό-νομίσματα, γιατί αυτά χρήμα δίνουν μόνον στις κινέζικες mining farms, όχι στον απλό χρήστη που έδωσε 1.000€ για να πάρει 2 κάρτες στο PC του και νομίζει ότι θα κάθεται και θα κονομάει, χωρίς να υπολογίζει την ΔΕΗ (γι’αυτό και οι wannabe miners πουλάνε την πραμάτεια τους σιγά σιγά). Μπορείς να κάνεις κάτι με το mining, αν το έχεις σε ένα ηλιακό σύστημα, ώστε να μην είσαι καθόλου συνδεμένος με την ΔΕΗ, αλλά πλέον δύσκολα.

Αν αποφάσισες όμως να φύγεις, να ξέρεις ότι θα πρέπει να έχεις κάποια χρήματα μαζί σου, τουλάχιστον για να βγάλεις τους πρώτους 1-2 μήνες. Κάποιοι Έλληνες έφυγαν για έξω ίσα ίσα βγάζοντας το εισιτήριο τους και δεν είχαν χρήματα να επιστρέψουν, όταν είδαν ότι πρόκειται για φούσκα (ή όταν είδαν ότι οι ξένοι δεν χαρίζουν κάστανο, δεν είναι πχ ο Έλληνας εργοδότης που θα σου πει «κάτσε 5 λεπτά κάνε το τσιγάρο σου«).

Αποφάσισε την χώρα που θέλεις να πας και προσπάθησε να μάθεις την γλώσσα τους. Συνήθως δεν δίνουν εύκολα εργασία αν δεν γνωρίζεις την γλώσσα καλά (πχ Ισπανία, Γερμανία), εκτός αν είναι κάποια μεγάλη εταιρία που θέλει να ξέρεις Αγγλικά. Μπορεί για παράδειγμα εσύ να μιλάς άριστα τα Αγγλικά, αλλά κάποιους εργοδότες τους ενδιαφέρει να ξέρεις την γλώσσα τους, εκτός αν πας σε κάποιο συνεργείο που έχει και Έλληνες. Κάθε χώρα έχει δωρεάν σχολεία που μπορείς να πας και να μάθεις την γλώσσα τους, αλλά υπολόγισε ότι θα σου πάρει λίγο καιρό αυτό. Και όπου καιρός σημαίνει χρήμα που πρέπει να διαθέτεις. Αν δεν ξέρεις την γλώσσα, τότε πολύ απλά δεν διαφέρεις από τον Αφρικανό ή τον Πακιστανό (αν και αυτοί έχουν άσυλο, επειδή είναι «πρόσφυγες»), που σημαίνει ότι θα δυσκολευτείς περισσότερο να βρεις κάποια θέση.

Τέλος, απέφυγε όσο μπορείς να πας να εργαστείς σε Έλληνα στο εξωτερικό. Την πονηριά του ο Έλληνας δεν την αφήνει ούτε στο εξωτερικό και να ξέρεις ότι το πρώτο που θα σκεφτεί είναι πως θα σε κλέψει, δηλαδή να σου πληρώνει λιγότερα από όσα πρέπει να παίρνεις. Συνήθως έχουν εστιατόρια οι Έλληνες του εξωτερικού και να ξέρεις ότι παίζει πολύ απάτη εκεί πέρα, καλύτερα να την έχεις σαν τελευταία σου επιλογή.

Αφιερωμένο σε όλους τους ξενιτεμένους…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.