Τι κάνουμε σε περίπτωση επιστράτευσης

Επειδή η ένταση με την Τουρκία μέρα με την ημέρα δυναμώνει και ο κόσμος αναζητά πληροφορίες για το ενδεχόμενο επιστράτευσης [1, 2, 3], θεώρησα καλό να γράψω κάποιες βασικές πληροφορίες σχετικά με την περίπτωση επιστράτευσης.

Εδώ θα πρέπει να σταθώ για λίγο και να σχολιάσω το γεγονός ότι δεν είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο [17]. Αυτό το «η Ελλάδα είναι γίγαντας που αν ξυπνήσει τότε θα τρέμουν όλοι», ότι «Οι Έλληνες δεν πρέπει να φοβούνται τους Τούρκους, αυτοί φοβούνται εμάς» ή το ότι «θα έρθει το ξανθό γένος να μας σώσει» κλπ, sorry guys, για εμένα δεν ισχύει. Ειδικά το 3ο [4].

Είμαστε μόνοι μας, άσχετα αν είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην Ε.Ε. είμαστε για να σώζουμε τις γερμανικές τράπεζες και να αγοράζουμε πανάκριβο -αλλά «συμμαχικό»- πολεμικό εξοπλισμό [5, 6, 7]. Είμαστε σαν το το ήσυχο παιδί με τα γυαλιά που όλοι μας έχουμε/είχαμε στο σχολείο, το οποίο κανείς δεν γούσταρε για παρέα και όλοι το έδερναν, όταν ήθελαν να δείξουν το νταηλίκι τους [8].

Η τσεχική τηλεόραση μας έδειξε με τουρκική σημαία. Αυτήν η αγάπη που μας έχουν οι υπόλοιπες χώρες, είναι αν μη τι άλλο, συγκινητική…

Αλλά και πάλι δεν έχουμε και την κατάλληλη στρατιωτική εκπαίδευση, τουλάχιστον η μάζα (και όχι για παράδειγμα, οι ειδικές δυνάμεις), την στιγμή που η Τουρκία αυτήν την στιγμή πολεμάει και εμείς το μόνο που ξέρουμε είναι να καθαρίζουμε καλλιόπες. Από τότε που ήμουν εγώ στρατό ακόμη (και όσοι ήσασταν παραμεθόριο θα γνωρίζετε ή θα έχετε δει φαντάζομαι), οι Τούρκοι έκαναν συνεχώς ασκήσεις, ενώ εμείς πίναμε φραπέ.

Για να μην πω για τα βύσματα που δεν ξέρουν τι σημαίνει στρατός ή εκπαίδευση ή για τους πολιτικούς που οι περισσότεροι δεν πήγαν καν στρατό. Πιστεύεις ότι αυτοί που δεν ξέρουν πως είναι ένα στρατόπεδο από μέσα [9], μπορούν να πάρουν σοβαρές και γενναίες αποφάσεις σε ώρα ανάγκης; Δηλαδή οι Αμερικανοί ή οι Ρώσοι που έχουν για υπουργούς εθνικής άμυνας «σκυλιά» του πολέμου, είναι χαζοί; [10, 11]

Του Θεόδωρου Μουτζουρίδη (Εφημερίδα Παραπολιτικά)

Άσε δε που θα πρέπει και το ΓΕΣ να αναβαθμιστεί. Θα πρέπει να κάνει ειδική παραγγελία στις εξαρτήσεις, ώστε να χωράνε μέσα τα πανέξυπνα κινητά και τα σελφοκόνταρα. Πως θα πάμε, άιντε έτσι, χύμα; Να μην ανεβάσουμε καμία σέλφι με τα παιδιά και μες την στολή; Επίσης θα πρέπει να γίνουν συνεργασίες με τα μαγαζιά, να υπάρχει ανά πάσα στιγμή ντελίβερι, ώστε να φέρνει καφέδες και σουβλάκια στις μάχιμες αποστολές. Να μην τριπλό-παρκάρουμε τις καναδέζες και τα τζιπ, έξω από τα μαγαζιά, για να πάρουμε τον καφέ μας, καταλαβαίνετε.

Το ερώτημα όμως είναι τι κάνουμε σε περίπτωση επιστράτευσης; Ας δούμε μερικές βασικές πληροφορίες. Περισσότερα μπορείς να μάθεις από το ΓΕΣ ή τα κατά τόπους στρατιωτικά γραφεία [12].

Πότε κηρύσσεται επιστράτευση

Υπάρχουν δύο βασικές καταστάσεις συναγερμού και ανάγκης επιστράτευσης, ο πορτοκαλί (όχι πόλεμος) και ο κόκκινος (πόλεμος).

Πορτοκαλί συναγερμός

Σε κατάσταση πορτοκαλί συναγερμού επιστρατεύονται όλες οι σειρές (ΕΣΣΟ) που έλαβαν απολυτήρια τα τελευταία δύο έτη, τα μέλη συγκεκριμένων ειδικοτήτων (ναρκαλιευτές, χειριστές ραντάρ κλπ) και οι ειδικές δυνάμεις.

Οι υπόχρεοι καλούνται με Φύλλο Ατομικής Πρόσκλησης (ΦΑΠ) [13], τα οποία παραδίδει η αστυνομία όλο το 24ωρο και πρέπει να παρουσιαστούν στις μονάδες που αναγράφονται επάνω στα ΦΑΠ.

Επίσης καλούνται με προκηρύξεις που τοιχοκολλούνται σε πολυσύχναστα μέρη ή μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης Ραδιόφωνο, Τηλεόραση, Εφημερίδες), με βάση τα συνθηματικά που είναι γραμμένα πάνω στο «Ειδικό Φύλλο Πορείας» που μας έχει δοθεί κατά την απόλυσή μας και το οποίο αντικαθίσταται από καιρό σε καιρό.

Όλοι οι υπόχρεοι πρέπει να παρουσιαστούν στις μονάδες μέσα στο χρονικό διάστημα που επίσης αναγράφεται στα ΦΑΠ. Στις περιοχές πρώτης γραμμής το χρονικό αυτό διάστημα ορίζεται ως ΆΜΕΣΑ και όχι πέραν των 2-4 ωρών. Στις υπόλοιπες περιοχές το χρονικό περιθώριο αυξάνεται ανάλογα με την απόσταση.

Οι μετακινήσεις προς τη μονάδα και πίσω (μετά τη λήξη) είναι δωρεάν και γίνονται με ειδικά κουπόνια που βρίσκονται στο κάτω μέρος του ΦΑΠ. Μπορείς να πας και με δικό σου μέσο, εννοείται.

Αν δεν μπορείς να πας έγκαιρα στην μονάδα σου (για οποιονδήποτε σοβαρό λόγο), τότε θα πρέπει να μεταβείς όσο το δυνατόν συντομότερα στο Στρατόπεδο Προώθησης Εφέδρων, το οποίο αναλαμβάνει από εκεί και πέρα την υποχρέωση είτε να σε προωθήσει στη μονάδα σου ή να σε εντάξει σε άλλη μονάδα σε συνεννόηση με το ΓΕΕΘΑ.

Σύμφωνα με τον κανονισμό υπάρχουν δύο φάσεις επιστράτευσης. Στην πρώτη φάση καλούνται όσοι είναι κάτω των 41 ετών και στην δεύτερη οι μεταξύ 41 και 45 ετών. Οι μεγαλύτεροι των 45 ετών απαλλάσσονται προσωρινά της ειδικής και μερικής επιστράτευσης [14].

Σε γενικές γραμμές, αυτοί που θα κληθούν πρώτοι είναι όσοι έχουν πράσινα φύλλα πορείας. Οι υπόλοιποι και ειδικά αυτοί που έχουν λευκά φύλλα πορείας, ανήκουν στην 2η φάση και θα κληθούν αργότερα. Φυσικά περισσότερες πληροφορίες θα μπορέσεις να βρεις στις στρατολογικές υπηρεσίες.

Επίσης, επάνω στο Ειδικό Φύλλο Πορείας (ΕΦΠ) υπάρχει ένας κωδικός της Μονάδας, που αποτελείται από δύο γράμματα και έναν τετραψήφιο αριθμό [15]. Για να διαπιστώσεις ότι καλείσαι, πρέπει να εξετάσεις εάν οι ανακοινώσεις περιλαμβάνουν ένα από αυτά τα συνθηματικά.

Κόκκινος συναγερμός

Στην κατάσταση αυτήν, θεωρητικά ισχύει ότι και παραπάνω για τις ηλικίες. Ωστόσο πρακτικά και για να καλυφθεί ο αριθμός των στρατιωτών, θα κληθούν να πολεμήσουν όλοι όσοι είναι ικανοί να κρατάνε όπλο.

Απαραίτητα έγγραφα

Τα παρακάτω έγγραφα είναι απαραίτητα και πρέπει να έχουν μαζί τους όσοι καλούνται για επιστράτευση [16].

  • Το ΦΑΠ που του έστειλε η Επιστρατεύουσα Αρχή
  • Το Ειδικό Φύλλο Πορείας
  • Το Ατομικό Βιβλιάριο Μεταβολών και Εκπαίδευσης (όσοι έχουν)
  • Την Αστυνομική ταυτότητα και τα Επιστρατευτικά έγγραφα
  • Την Στρατιωτική άδεια οδηγήσεως αυτοκινήτου ή ειδικοποιημένου Μηχανήματος (όσοι διαθέτουν)
  • Το δίπλωμα οδήγησης πολιτικού οχήματος – ειδικοποιημένου οχήματος-μηχανήματος (όσοι διαθέτουν)
  • Τη μεταλλική Ταυτότητα
  • Λοιπά (κατά την κρίση του) : Αντίγραφο Πτυχίου ΑΕΙ – ΤΕΙ – ΙΕΚ (αποκτηθείσας ειδικότητας που δεν είχε δηλωθεί κατά την εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας), πιστοποιητικό επάρκειας γνώσης Ξένων Γλωσσών κ.α.
  • Τροφή για την κίνηση μέχρι την Μονάδα (ξηρά τροφή δύο ή τριών ημερών). Η τροφοδοσία θα αρχίσει με την κατάταξη στη Μονάδα
  • Ένα μικρό σακίδιο με τα απαραίτητα ατομικά είδη (υγιεινής)

Κλείνω με ένα τραγούδι του Τζιμάκου (RIP) και από τα αγαπημένα μου. «Άραγε μέχρι πότε αλήθεια θα κρατήσει αυτή η ανακωχή μεταξύ των ενοίκων;»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.